Ei pelkkä pormestarivaali

Helsingin suurimmalle puolueelle on luvassa ensimmäinen pormestarin virka. Pormestari korvaa tähänastiset kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan. Pormestarilla on suuri vaikutus siihen, mihin suuntaan Helsingin kehitystä viedään tai mit miten avoimeksi ja vuorovaikutteiseksi kaupungin hallinto muuttuu. Ei ole yhdentekevää, kenestä tulee pormestari. Ehdokkaissa on useita hyviä, mutta oma suosikkini on Anni Sinnemäki.

Pormestari ei kuitenkaan ole yksinvaltias. Jatkossakin kaikki isoimmat päätökset tehdään valtuustossa: kaupungin menot ja veroprosentti, asemakaavat ja rakennushankkeet, niistä päätetään 85 valtuutetun enemmistöllä. Vielä tärkeämpää kuin pormestarin henkilö on se, mitkä ovat valtuuston voimasuhteet ja mikä poliitisista ryhmistä on suurin. Isot päätökset neuvotellaan valtuustoryhmien kesken, niistä ei pormestari ja apulaispormestarit päätä keskenään.

Myös valtuustoryhmien kokoonpanoilla on yksittäisissä asioissa ihan ratkaiseva merkitys. Isojen puolueiden valtuustoryhmien on hyvä saada kokemusta ja osaamista eri aloilta. Ja myös edustusta eri kaupunginosista. Joskus yksi hyvä puheenvuoro tai erinomainen argumentti voi kääntää enemmistön mielipiteen.

Siksi on tärkeää, että valitset tarkasti, mille ehdokkaalle ja mille puolueelle annat äänesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *